Mötet 10 oktober

Detta möte var inriktat på bildbehandling och började med att Alf visade de viktigaste funktionerna och exempel på behandling av en bild i gratisprogrammet Darktable (finns för Mac, Windows och Linux).

Därefter visade Bengt hur han brukar jobba med en bild i Skylum Luminar (finns för Mac och Windows, kostar 69 Euro) och möjlighet att kombinera bilder för att exempelvis få en bättre himmel.

Sigge visade hur man kan utnyttja Smart Previews i Lightroom för att spara utrymme på datorns interna disk genom att flytta originalfilen till en extern disk och ha kvar en mindre arbetskopia (bearbetningsbar) internt.

Kvällen avslutades med att Svante Prag beskrev ”bokeh”, dvs avsiktlig avståndsoskärpa. Denna blir tydligast med stor sensor, största bländare, kort avstånd till ett skarpt motiv i förgrunden och långt avstånd från detta till en oskarp bakgrund. 

Till månadens bild var temat Kura skymning. Vinnare blev Svante Prag med en bild på olika ljuskällor i släktens jaktstuga (som just byggts upp efter blixtnedslag):