Aktuellt

Från mötet 25 april

Vid ytterligare ett välbesökt möte fick vi lära oss av Sigge om hur man exporterar och begränsar sina bilder för utskrift och webb. Om ni behöver en repetition så finns stödmaterialet från Moderskeppet här:
https://moderskeppet.se/kurser/kurs/optimala-bildinstallningar-for-leverans/

Vi kollade också hur det hade gått att redigera någon annans bild. Sammantaget så hade alla ungefär samma ideér kring hur en bild ska redigeras för att sedan få en mer personlig touch. Ja glömde fråga hur ni gillade övningen… Kan ju bli återkommande om populärt 😉

Till månadens bild var temat Svartvitt. Vinnare blev Eva Syversen med en bild på IFK-supportrar.

Klubbmästerskap 2018

Regler för att bli årets klubbmästare.
Obs sammanlagd poäng gäller för de två momenten räknas ihop till titeln.

1. Digitalt två bilder/deltagare färg eller s/v, längsta sida max 2000. Tema UPPHITTAT.

2. Påsikt, kollektion om tre bilder färg eller s/v, storlek A4 monterat i ram/passepartout. Tema PÅ VÄG TILL.

Bilderna lämnas in första träff efter sommaren = höststart.

Lycka till Bosse

 

Nytt nummer av Exponera

Uppdatering

Även nummer 6, 2018 av Riksförbundet Svensk Fotografis medlemsblad Exponera! finns nu att läsa eller hämta på RSF hemsida.

Innehåll i korthet:

 • Inbjudan att skicka bilder för eventuell publicering i RSF:s årsbok 2018/2019.
 • En vädjan att hjälpa till att få ner priset på den kommande årsboken …
 • Information om vilka som får RSF Utmärkelse vid Riksfototräffen i Sundsvall

Nummer 5, 2018 av Riksförbundet Svensk Fotografis medlemsblad Exponera! finns på deras hemsida (se länk till höger) som pdf-fil.

Innehåll i korthet:

 • Härnösands Fotoklubb och Västernorrlands Museum inbjuder till Fototävlingen Guldbävern.
 • Påminnelse om RSF Förtjänsttecken som ett sätt att uppmärksamma klubbens eldsjälar.
 • Information från RSF.

Från mötet 11 april

Det blev ett välbesökt möte, med cirka 20 medlemmar, som först fick höra Peter H berätta och visa bilder från en workshop han deltagit i vid Glottern under en dag i januari. Bilderna visade både strandmotiv och skog, med träd som var omgivna av is, och bilder av gruppens aktiviteter.

Därefter blev det dags för Håkan B att visa bilder från en resa till Tanzania. Bilderna visade på det varierade och färgglada djurlivet, men också den omgivande naturen och livet i några byar.

Efter fikat visade några medlemmar bilder från sina senaste utflykter.

Under mötet fick vi besök av representant för Tropikföreningen ALBA för att informera om möjligheten för fotoklubben att ställa ut bilder i anslutning till den ALBA EXPO som kommer att hållas 28 april.

Rapport från mötet 28/3

Eva har lämnat denna rapport från mötet:

Under kvällens möte berättade Eva hur hon gör när hon använder Instagram och gav tips på hur man kan göra för att hitta andra fotografer och hur man lägger upp en bild.

Kvällens andra punkt var före/efter-behandling av bilder. Många medlemmar hade med sig egna exempel på hur de har tänkt och hur de har redigerat sina bilder.

Till månadens bild deltog cirka 15 bilder på temat Mörker. En jämn prispall där vinnare blev Boy med sin bild av klocktornet i Söderköping.

Det var glädjande med 18 medlemmar vid kvällens möte.

Foto: Boy Svedberg

Styrelsemötet 21/3

Detta styrelsemöte ägnades bland annat åt att göra klart programmet för våren. En nyhet är att medlemsmötena normalt får en viss struktur, med undantag för de tillfällen när vi är ute i naturen eller om det är en inbjuden extern föreläsare. Men normalt får mötena ett innehåll med två varierande ämnen och en stående punkt enligt denna mall:

 • Programpunkt 1 (cirka 30-45 minuter)
 • Programpunkt 2 (cirka 30-45 minuter)
 • Fikapaus
 • Antingen tävlingen månadens bild eller visning av medlemmarnas bilder

Vi hoppas att detta ger ett program som är varierat och ”lättsmält”.

Exponera! 2018 nr3

Ett nytt nummer av riksförbundets medlemsblad finns nu tillgängligt på deras hemsida, använd länken till Riksförbundet i högerspalten. Det innehåller bland annat:

 • Påminnelse: Inbjudan och anmälningsblankett till Riksfototräffen i Sundsvall.
 • Inbjudan till två FIAP Biennaler för Naturbilder, en för påsiktsbilder och en för digitala bilder.
 • Info och inbjudan till dialog om ändring av antal pixlar i Riksfotoutställningen.

Från mötet 14/3

Kvällens möte var i form av en uteaktivitet, kvällsfotografering vid Borgsruinen. Det var cirka 10 medlemmar som tagit sig upp på muren för att spana in olika motiv. Det mest uppenbara motivet var förstås trafikplats Kneippen, en rondell med mycket trafik som gav ljusspår från strålkastare och bakljus på bilarna. På bilden syns en del av deltagarna (som inte stod still under den 30 sekunder långa exponeringen). En del av bildresultaten kommer säkert att dyka upp som bidrag till månadens bild vid nästa träff.

Utflykt till Söderåsen

Nu börjar det närma sig snabbt, sista anmälningsdag är 28/3-18. Resan sker den 4 till 6 maj. God framförhållning krävs så att vi kan hitta bra billigt boende. Anmälan kan ske via Facebook (evenemang Söderåsen) eller på klubbträff, alternativt direkt till 49.degeer@live.se. Passa nu på att följa med på en resa till ett fantastiskt landskap med raviner, bäckar, sjöar och vårfina bokskogar. Mycket info finns på nätet för de som missade info på klubben.

Hälsn. Bosse

Från mötet 28/2

Peter, som var programvärd för mötet 28/2, har sammanfattat kvällen:

Under kvällens klubbmöte så visade Sigge ett bildspel från Söderåsen när han var på workshop där med Hans Strand som handledare. Det var uppskattat och många blev intresserade  av att lära sig mer om att göra bildspel i bl a Lightroom.

Sedan visade Svante och Sigge bilder där dom inspirerats av andra kända fotografer eller konstnärer. Det var intressant att se ”orginalet” som inspirerat samt deras resultat.

Anders visade några kvällsbilder som han tagit vid en rondell med ljusdekoration i mitten.

Det pratades om eventuella aktiviteter till våra träffar då styrelsen vill engagera samtliga klubbmedlemmar så att man kan ha aktiviteter som alla är intresserade av.

Det kom upp en hel del förslag att ta med.

Avslutningen på kvällen var månadens bild, ”Vinterstämning” där vi fick en ganska klar vinnare. Det var Christoffer Ekman som fångat en bild från Drottninggatan med en spårvagn i snöstorm.

//Peter S.

Foto: Christoffer Ekman