Aktuellt

Första höstmötet

Höstens första möte handlade till stor del om olika sätt att betrakta eller bedöma bilder beroende på vilket syfte en bild har.

Bilder med innehållsvärde är ofta dokumentära och det är verkligheten som är det viktiga. Det man ser i bilden visar hur det ser ut, även om inte fotografen varit där. Inget är alltså ändrat, man kan lita på det bilden visar.

I bilder med formvärde är det det fotografiska hantverket som är det väsentliga. Det kan vara konstnärlig kreativitet eller teknisk skicklighet som gör att bilden blir värdefull.

Bilder med budskapsvärde kan förmedla en känsla eller en uppfattning. Det används ofta i reklam där man vill att betraktaren exempelvis kan få en känsla av lyx eller välmående. Men det kan också handla om bilder som vill påverka betraktarens uppfattning om något genom att framställa en händelse eller en miljö som något positivt eller negativt.

Uppgift under sommaren

Glöm inte att använda sommaren till att ta bilder till klubbmästerskapet. Reglerna finns under menyn för Tävlingar / Klubbmästerskapet men här kommer några tips.

I klassen digitalt är temat Upphittat, men det innebär inte att bilden måste tas just där något hittades. Det som är upphittat kan placeras i en annan miljö för att ge en bild som är mer renodlad eller intressant.

I klassen påsikt (utskrivna pappersbilder) är temat På väg till, och ordet till är viktigt. Det räcker inte att vara på väg utan det måste finns ett mål som på något sätt framgår av bilden (exempelvis på väg till fika).

 /Sigge

Mötet 23 maj

Kvällens värd Svante rapporterar följande från mötet:

Vi var många som kommit för att lyssna till Dag Haugum berätta om vad man ska tänka på, när man gör bildspel. Viktiga punkter att tänka på är att planera och sortera, hitta en röd tråd som budskap och att sikta på 5-7 minuter med 2-7 sekunder per bild. Längre tider går an, när man berättar live omkring bilderna.
Vi fick sedan se vårfoton  av de som deltog i resan till Söderåsen och Röttle i Sydsverige. Åter fick vi erfara att man får vara ute väldigt tidigt, för att få det bästa ljuset vid denna tid.

Till månadens bild var temat Tre prinsars gränd i Norrköping. Vinnare blev Eva Syversen med en bild på gränden med en Opel Olympia:

RSF medlemsblad Exponera!

Nummer 7, 2018 av Riksförbundet Svensk Fotografis medlemsblad Exponera! finns nu på RSF hemsida.

Innehåll i korthet:

  • Referat från RIksfototräffen i Sundsvall
  • Info om en ungdomsutställning i Kina
  • Erbjudande om utökad kameraförsäkring

Varma hälsningar

Riksförbundet Svensk Fotografi
genom Göran Gärberg och Carina Hedlund

Mötet 9 maj

Detta möte ägnades åt praktisk fotografering. Vi samlades först vid Färgargården och efter en kort promenad till området som kallas Rhododendrondalen kunde vi konstatera att den försenade våren satt sina spår. Många av buskarna hade inte hunnit slå ut i blom, men det fanns ändå tillräckligt med blomprakt i olika färger och stadier av utveckling för att ge gott om intressanta motiv. Efter en dryg timmes fotograferande blev det dags att ta fram medhavd fika vid ett bord intill Färgargården.

Rapport från Alba Expo

I helgen var fotoklubben närvarande med en utställning vid Alba Expo i Mässhallen. Alba Expo arrangeras av Tropikföreningen Alba och är en stor mässa för reptil- och tropikintressenter. Vi fick ihop 43 bilder som hängdes upp på våra fina , nyinköpta skärmar. Bland ormar, ödlor, spindlar, syrsor och frusna möss bidrog utställningen med temat Djur och Natur. Flera mässbesökare svängde förbi vår utställning och några verkade intresserade av fotoklubben. Fotoklubben har anmält sitt intresse att vara med på mässan nästa år också.

Tack till alla som bidrog med bilder!

Tack till roddarna Mats, Lennart och Svante!

Tack också till Håkan som representerade klubben under mässan!

Bilder till RSF årsbok

Har du deltagit (och kanske vunnit) i klubbens tävlingar under det senaste året så har du kanske bilder som lämpar sig för publicering i riksförbundets (RSF) årsbok. Senast 10 juni behöver RSF få bilderna. Andra bilder kan förstås också vara lämpliga, om de är tillräckligt bra. Denna inbjudan finns på RSF hemsida:

För bilder till RSF Årsbok gäller

  • Färg och Svartvita bilder insända digitalt. Bilderna ska vara någorlunda nytagna (det heter ju Årsbok …!).
  • Digitalbilder: Bilderna ska vara av så god kvalité att de kan användas som tryck-underlag. Bildernas kortaste sida ska vara minst 2200 pixlar och sparade i något av följande format: jpg/jpeg i hög kvalitet (10-12), alternativt tiff eller psd.
  • Bildfilnann: Filen sparas i formen: ”Förnamn_Efternamn_Klubb_Bildtitel”. Exempel: Knut_Andersson_HjoFK_Spegling.
  • Bildurval: Varje fotograf får skicka in max 5 bilder. Bildurvalet görs med fördel med stor variation. Med hänsyn till årsbokens kvadratiska format kan panoramabilder inte publiceras.

Insändning av dina bilder

Bilderna skickas (senast 10 juni) med WeTransfer till arsbok(at)rsf-fotoklubbar.org med meddelandet: Årsbok 2018/19. Använd den version av WeTransfer som är gratis/free.
(Här hittar du en Instruktion för WeTransfer).

Tillsammans med din WeTransfer skickar du med med följande uppgifter:
– Namn
– Fotoklubb
– Epost-adress
– Telefonnummer (om vi behöver nå dig)

Frågor besvaras av

Mats Jungmyren, tel 070-515 89 82
Peter Transjoe, tel 070-432 87 44
arsbok(at)rsf-fotoklubbar.org

Från mötet 25 april

Vid ytterligare ett välbesökt möte fick vi lära oss av Sigge om hur man exporterar och begränsar sina bilder för utskrift och webb. Om ni behöver en repetition så finns stödmaterialet från Moderskeppet här:
https://moderskeppet.se/kurser/kurs/optimala-bildinstallningar-for-leverans/

Vi kollade också hur det hade gått att redigera någon annans bild. Sammantaget så hade alla ungefär samma ideér kring hur en bild ska redigeras för att sedan få en mer personlig touch. Ja glömde fråga hur ni gillade övningen… Kan ju bli återkommande om populärt 😉

Till månadens bild var temat Svartvitt. Vinnare blev Eva Syversen med en bild på IFK-supportrar.

Klubbmästerskap 2018

Regler för att bli årets klubbmästare.
Obs sammanlagd poäng gäller för de två momenten räknas ihop till titeln.

1. Digitalt två bilder/deltagare färg eller s/v, längsta sida max 2000. Tema UPPHITTAT.

2. Påsikt, kollektion om tre bilder färg eller s/v, storlek A4 monterat i ram/passepartout. Tema PÅ VÄG TILL.

Bilderna lämnas in första träff efter sommaren = höststart.

Lycka till Bosse